Бело

Бело е болнички чаршав…
Бело е тага таму кај што се црни луѓето…
Бело е црното во негатив и затоа едно се…
Бела е мозочната маса, ама со сивата кора се мисли…
Бела е пената од уста кога ќе се назобаш олеандер…
Со бело се предаваме кога борбата губи смисол или кукавичлукот не обзема…
Бели сме кога сме слаби и дозволуваме други да не бојат…
И бела е хартијата кога е безвредна, кога ништо не пишува…
Бели се и надгробните камења претежно…
Бело е кога студи…
И многу статуи бели има… Ама и многу гулаби за да ги обојат… Малку по малку…

Убаво е да ги превртиш значењата…
Ретко кој тоа го прави… А лесно е…
Само помини и погледни од другата страна! И така комплетирај ја вистината.

Advertisements


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s